Uddannelse

Bæredygtighed og verdensmål i Jennumparken

Dåser, glas, plasticbøtter og meget andet får nyt liv på Jennumparkens Fritidshjem. Børn, personale, forældre og andre fra lokalområdet bakker op om fritidshjemmets genbrugsværksted. Genbrug spiller en central rolle i arbejdet med FN’s verdensmål og fritidshjemmets projekt om bæredygtighed, der nu for alvor går i gang.

– Gode vaner begynder hos børnene. De er vores fremtid og skal have de gode vaner ind så tidligt i livet som muligt. Derfor giver det også god mening på et fritidshjem, at arbejde med bæredygtighed og verdensmål – siger institutionsleder Birgitte Sørensen.
Velvidende at det aldrig er et projekt, som slutter, er der fra denne uge og i løbet af foråret planlagt en lang række aktiviteter, der skal skabe glæde i lokalområdet og samtidig gøre en lille forskel globalt i det store klimaregnskab.
– Vi har udvalgt 11 af de i alt 17 verdensmål og har udarbejdet en drejebog for, hvordan vi kan arbejde med de forskellige mål. Udgangspunktet er børns og familiers dagligdag i lokalområdet – fortæller Birgitte Sørensen.
Eksempelvis arbejder fritidshjemmet med “verdensmål nr. 15 – Land og by” og “verdensmål nr. 11 – Bæredygtige byer”. Børnene har forskellige materialer med hjemmefra, som de giver nyt liv på genbrugsværkstedet. De ældste piger i juniorklubben laver gaveæsker ud af gamle vægkalendere. Æskerne bliver allerede nu solgt i den lokale Føtex, hvor der også lørdag den 16. maj er arrangeret en særlig klimadag. Her vil børnene selv sælge blandt andet æsker og verdensmålsarmbånd. Jennumparkens Børnekor vil desuden optræde med den nye verdensmålssang ’17-0 til Randers’, der har tekst af Edward Broadbridge.
Pengene fra salget går til at købe træer, der skal plantes på Nordre Fælled. Her har Skov- og Naturstyrelse doneret et stykke jord til formålet.
– Vores mål er, at der med tiden vil blive en lille skov, som både kan bruges rekreativt, samtidig med at der kommer flere træer til både at optage CO2 fra luften og sikre rent grundvand – siger Birgitte Sørensen.
Fra onsdag den 25. marts laver Jennumparkens Fritidshjem også byttebørs med legetøj den sidste onsdag i hver måned.
– Det er fantastisk at opleve, hvor godt samarbejdet i lokalområdet kan være med til at gøre en forskel – slutter Birgitte Sørensen.
Randers Byråd besluttede i forbindelse med budget 2020-2023, at der i Randers kommune fremover bliver sat fælles fokus på FN’s verdensmål. Målet er, at alle i kommunen rækker efter verdensmålene og kender målene.

Kommentarer